Fråga 2020/21:1007 Sjukhuskyrkans arbete

av Jakob Forssmed (KD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Utdrag ur svenska palliativregistret visar att som ett resultat av smittspridningen av coronaviruset och restriktioner i vård och omsorg relaterade till densamma har andelen personer som dör i ensamhet ökat markant. Det gäller i synnerhet personer som dör utan anhöriga närvarande, men också andelen som dör inom vården och omsorgen utan vare sig anhöriga eller personal i sin närhet. Detta innebär en stor påfrestning och ångest för många.

Sjukhuskyrkan spelar en viktig roll på sjukhusen, inte minst för personer som befinner sig i livets slutskede. Sjukhuskyrkans medarbetare kan finnas hos personer för att genom stöd och samtal ge mod eller tröst genom olika faser i livet. Sjukhuskyrkan besöker alla som vill prata med en medmänniska oavsett om de är troende eller inte.

Sjukhuskyrkans personal omfattas inte av besöksförbud, och ett ökat stöd till denna viktiga verksamhet skulle kunna göra att fler personer får besök och att färre sjuka möter döden i ensamhet. Också personal som har en tuff arbetssituation skulle kunna få ökat stöd från sjukhuskyrkan.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka stödet till sjukhuskyrkans arbete under pandemin?