Interpellation 2020/21:896 Utbyggnaden av Västra stambanan

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

 

Västra stambanan är en av landets mest trafikerade järnvägar.

Att Västra stambanan måste klara både persontrafiken och godstrafiken är helt avgörande för såväl pendlare som för företag och deras gods.

Göteborg har nordens största hamn, vilket innebär att mycket av det gods som kommer till och som lämnar Sverige går via hamnen i Göteborg. Men hamnen i Göteborg är också Norges och Finlands viktigaste hamn, och stora delar av deras gods ankommer till Göteborgs hamn. Stora delar av godset från och till hamnen transporteras på Västra stambanan, vilket innebär att Västra stambanan måste ha högre kapacitet för att klara av såväl person- som godstrafiken. Och en utbyggnad bör ske så snabbt som möjligt.

Västsverige har i sin planering prioriterat bland annat en utbyggnad av Västra stambanan med två nya spår mellan Alingsås och Göteborg. Denna satsning står också Moderaterna bakom som en prioriterad satsning för Västsverige och Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att skynda på utbyggnaden av Västra stambanan med två nya spår mellan Alingsås och Göteborg?