Interpellation 2020/21:866 Bilimport och svenskt kulturarv

av Lars Beckman (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

En del av det svenska kulturarvet är den stora hobby som många har med amerikanska veteranbilar. Cruising med bland annat amerikanska bilar samlar tusentals personer varje vecka runt om i Sverige. Nu hotas den amerikanska bilkulturen i Sverige av att Tullverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland anser att bilar som importeras från USA ska klassificeras som avfall. Importerade bilar från USA är inte någon ny företeelse i Sverige utan närmast en folkrörelse som har pågått sedan 70-talet och framåt. TV4:s Nyheterna och andra medier har rapporterat om flera fall där bilimporten nu stoppas på grund av att myndigheterna anser att fordonen är avfall.

Många bilentusiaster åker på bilauktioner i USA och köper sedan bilar som de antingen renoverar upp för eget behov eller för att sälja till andra bilentusiaster.

Myndigheternas agerande kan hota den svenska cruisingrörelsen och alla som är intresserade av den amerikanska bilkulturen. Motorsport är en viktig del av det svenska kulturarvet.

Mina frågor till kultur- och demokratiminister Amanda Lind är:

 

  1. Vad avser ministern vidta för åtgärder för att säkerställa att den svenska cruisingen och bilimporten från USA inte hotas av den nya tolkningen av regelverket?
  2. Anser ministern att den amerikanska bilkulturen utgör en viktig del av vårt kulturarv, och avser ministern i så fall att ta några initiativ för att hobbyn ska kunna fortsätta utövas i Sverige?