Interpellation 2020/21:856 Vindkraftens påverkan på Sveriges rennäring

av Alexandra Anstrell (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

En stor vindkraftspark i Härjedalen påverkar rennäringen negativt, visar forskning från SLU. Vindkraftsparken har inneburit att både betesmark, uppsamlingsplats och reservbete för dåliga betesvintrar försvunnit.

Det har gjorts en granskning som visar på brister i det underlag som låg till grund för det tillstånd som domstolen beviljade. Det visar sig att vindkraftföretagets egen studie, som kom fram till att rennäringen inte skulle påverkas och som delvis låg till grund för domstolens beslut, gjordes av personer som saknade tidigare erfarenhet av liknande studier och som har ekonomiska intressen i parken, vilket både länsstyrelsen och domstolen missade.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att de som gör miljökonsekvensbeskrivningar till planerad vindkraftsetablering har erforderlig kompetens och inte är jäviga?
  2. Hur avser ministern att säkerställa att rennäringen kan bedrivas så att den ger ett rimligt antal samer tryggad försörjning på ett ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt långsiktigt bärkraftigt sätt även kring etablerade vindkraftsparker?