Interpellation 2020/21:854 Våldet som drabbar även oskyldiga barn

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I Torslanda sprängs en bil 2015 och en flicka på bara fyra år dödas. I december 2018 dödas en åttaårig pojke när en handgranat kastas in i det rum där han ligger och sover. Platsen är Biskopsgården i Göteborg.

I Malmö i augusti 2019 skjuts en ung mamma till döds när hon har sitt spädbarn i famnen. I Norsborg i september 2020 dödas en tolvårig flicka vid en skottlossning.

Skottlossningarna i Sverige har ökat dramatiskt och Sverige skjuter, bokstavligt talat, ut sig i statistiken. Inget annat jämförbart land är så hårt drabbat av det dödliga våldet. I Biskopsgården dödades en polisman i tjänsten då en yngre man avlossade skott mot polisen. En tid efter mordet på polismannen skottskadades två små barn vid en skjutning i Flemingsberg.

De kriminella har tillgång till en stor mängd vapen och sprängmedel, vilket även polisens tillslag bekräftar. Regionpolischef Mats Löfving uttrycker i en Aktuellt-sändning sin förvåning över ”kraften” i nyrekryteringen av unga kriminella. Trots regeringens satsningar och draghjälpen från den franska polisen och deras arbete att knäcka de kriminellas verktyg i Encrochat är skjutningarna omfattande och mer dödliga. Situationen visar med all önskvärd tydlighet att samhällets resurser i kampen mot de kriminella inte räcker till.

Att öka insatserna för att stoppa det dödliga våldet är vi nog alla överens om, men det krävs betydligt mer än det som hittills genomförts för att knäcka de kriminella gängen. Ett viktigt arbete för att stoppa tillförseln av vapen, ammunition och sprängmedel är att genomföra kontroller av fordon, både vid gränsen och på vägnätet i övrigt.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att öka resurserna för gränskontroller och vägkontroller?