av Alexandra Anstrell (M)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Elbilar blir allt vanligare, och fler ställer om från bilar med förbränningsmotorer till olika varianter av elhybrider och rena elbilar. Det bör därför finnas ett tydligt regelverk kring hur brandsäkerhetsfrågor gällande elbilar ska hanteras; till exempel kan det gälla hur laddning ska gå till eller att det finns tillräckliga brandskyddsåtgärder som sprinklers. Detta är särskilt viktigt i trånga miljöer som parkeringsgarage, tunnlar eller stadskärnor.
Enligt uppgift finns det i dag inte ett enhetligt regelverk mellan olika svenska myndigheter såsom Elsäkerhetsverket, MSB och Boverket vilka har ansvar för frågan. Det är i så fall oroande, särskilt ur ett räddningstjänstperspektiv. I Tyskland har man till och med i flera städer resonerat att det är för stor risk att parkera elbilar i centrum av brandsäkerhetsskäl.
En elbil som står på laddning löper inte större risk att börja brinna än en bil som drivs av fossilt bränsle. Det visas i en ny studie från Rise Fire Reserach. Men skulle en elbil börja brinna, och står i exempelvis ett garage, kan det innebära omfattande utmaningar. Släckning av elbilsbatterier är mycket krävande, både när det gäller vattenförbrukning och när det gäller räddningstjänstens insatser. Det är därför viktigt att skilja på olika sorters bränder – brand i en elbil och brand i batteripaketet i en elbil. En annan utmaning är också om det går att flytta en elbil från ett parkeringshus om det uppstår en brand i bilen.
Det säkraste sättet att ladda en elbil är med hjälp av en laddbox med inbyggda säkerhetsfunktioner. Felaktig laddning som till exempel anslutning till ett vanligt uttag, och då särskilt med förlängningssladd, eller användandet av fel typ av laddstation innebär risker.
Den ökande förekomsten av elbilar och de risker som är förknippade med ett felaktigt handhavande av till exempel laddning gör att det är särskilt viktigt med ett tydligt och enhetligt regelverk.
Mina frågor till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:
1. Har ministern och regeringen för avsikt att skärpa kraven på hur de elektriska systemen och laddstationerna ser ut samt kraven på sprinkler i parkeringshus och även i tunnlar som exempelvis Södra länken?
2. Kommer ministern att initiera mer forskning på området och lyfta fram goda exempel för att ge mer kunskap för att kunna göra tydliga bedömningar och rekommendationer för vår brandsäkerhet?