Interpellation 2020/21:843 Trygghetskameror

av Ida Drougge (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt Brå upplevde nästan 30 procent av befolkningen otrygghet när de vistades utomhus en sen kväll förra året. Det är ett stort underbetyg till ett land där människor betalar höga skatter för sin trygghet – i vardagen samt året och dygnet runt. Som politiker finns det ett antal saker man kan göra för att komma till rätta med problemet och öka människors trygghet. Ett sådant förslag är att införa övervakningskameror på platser där människor känner sig otrygga.

På Lidingö behövs övervakningskameror på sju utvalda platser där otryggheten är som störst. Trots det har staden fått nej på sin ansökan om att sätta upp kameror. Integritetsskyddsmyndigheten tycker inte att Lidingöbornas trygghet väger tillräckligt tungt.

Kameror ökar tryggheten, förhindrar brottslighet och kan hjälpa till att få fast förövare. Kamerorna skulle dessutom kunna fungera som viss kompensation för den brist på poliser på Lidingö som är mycket problematisk. Trots det har alltså Lidingö stad blivit nekad att vidta lämpliga åtgärder i form av fler övervakningskameror.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka tryggheten på platser där det i dag inte finns möjlighet till kameraövervakning?
  2. Har ministern för avsikt att ändra lagstiftningen för att möjliggöra kameraövervakning på fler platser än vad som i dag är tillåtet?