Interpellation 2020/21:842 Områdespoliser

av Ida Drougge (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringens mål är att Sverige 2024 ska ha 10 000 fler poliser. Det är bra; Sverige behöver fler poliser. Men trots ambitionen finns fortfarande stora brister inom Polismyndigheten. Ett exempel är att områdespoliser fortfarande inte nått alla kommuner i tillräckligt stor omfattning.

En av de kommuner som blivit lidande av bristerna inom Polismyndigheten är Lidingö. På Lidingö har man inte fått en enda områdespolis tilldelad sig. Om polisens egna interna mål med en områdespolis per 10 000 invånare uppnåtts skulle det finnas minst fyra poliser som uteslutande haft Lidingö som arbetsområde.

Att det finns dedikerade lokala områdespoliser är en grundsten för att öka tryggheten och förebygga brott. Lokala synliga poliser kan bygga upp lokalkännedom och samverka med andra lokala aktörer för att minska brottsligheten.

Enligt Brå upplevde nästan 30 procent av befolkningen otrygghet när de vistades utomhus en sen kväll förra året. Det är ett stort underbetyg till ett land där människor betalar höga skatter för sin trygghet – i vardagen samt året och dygnet runt. Lidingöborna tillhör den del av befolkningen som betalar mest.

Det är oacceptabelt att det i dag finns kommuner som står helt utan områdespoliser. För att öka tryggheten är det nödvändigt att öka antalet områdespoliser och säkra att de finns i samtliga av landets 290 kommuner, även Lidingö.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkerställa att samtliga av landets kommuner får egna områdespoliser?
  2. Vilket mål har statsrådet för antalet områdespoliser?