Interpellation 2020/21:833 Påverkan på Skåne av sommarens revision av kärnkraften

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Till sommarens årliga revision av kärnkraftsanläggningarna har det nu uppkommit ett nytt läge för Ringhals 3, som gör att anläggningen inte kommer vidare i sin revision förrän i slutet av augusti. Ringhals 3 skulle starta igen den 20 juni, något som nu inte kommer att ske på hela sommaren. Samtidigt ska Ringhals 4 ha sin revision och står därför still i augusti.

Därmed gäller då inte längre upplägget för den årliga revisionen av kärnkraftsanläggningarna 2021, som inneburit att Forsmark 2, Oskarshamn 3 och Ringhals 3, som tagits ur drift under maj och juni, kommer igång. Nu kommer i stället Ringhals 3 att fortsatt vara under revision även under juli och augusti.

Inför det tidigare scenariot, där ovanstående anläggningar återigen skulle vara igång till juli månad, har jag ställt en fråga till statsrådet om hur det kommer att påverka sommaren för Skånes del.

Nu är det ett nytt scenario, med Ringhals 3 ur bruk för revision hela sommaren och Ringhals 4 under augusti månad. Detta leder då till att osäkerheten ökar när överföringskapacitet försvinner från stabil produktion i Halland med förväntade högre elpriser för de skånska konsumenterna och en ökad osäkerhet då man tvingas lita till starkt väderberoende elproduktion. 

I tidigare svar från statsrådet framkom att Svenska kraftnät meddelat att förra sommarens åtgärder inte är nödvändiga denna sommar – ett svar som gavs innan det nu uppkomna läget med Ringhals 3 och som bygger på att fjolårets arbeten lett till förbättrade driftsförutsättningar. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av det nya läget med en ökad revision under sommaren för att inte Skåneregionen ska drabbas av kapacitetsbrist och höga elpriser?