Interpellation 2020/21:827 Konvertering av utländska betyg

av Kristina Axén Olin (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Från höstterminen 2019 gäller ändrade föreskrifter för hur utländska betyg ska jämföras med och omvandlas till svenska betyg. Detta görs genom en omräkningsmodell. Tyvärr har denna omräkningsmodell missgynnat elever med högre betyg från utlandet då deras betyg i modellen omräknas lägre.

Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som bestämmer hur utländska betyg ska omvandlas och jämföras med svenska betyg. De nya föreskrifter som Universitets- och högskolerådet bestämt missgynnar svenska elever som studerat utomlands. Regeringen har gett Universitets- och högskolerådet i uppdrag att bedöma betyg från utlandet så att dessa blir likvärdiga och rättvist bedömda. ”Målet ska vara att alla som söker en utbildning i Sverige ska ha samma chans att antas, oavsett från vilket land man har sina betyg.”

De elever som drabbas av denna omräkningsmodell är elever med högsta möjliga betyg, som har kämpat med att uppnå dessa betyg samtidigt som de levt i ett annat land och blivit flerspråkiga. Dessa duktiga studenter vill vi ska komma tillbaka till Sverige med sin kunskap och erfarenhet. Men i dagens system motarbetas dessa studenter, och vi riskerar att de väljer att fortsätta sina studier utomlands.

För att ge ett exempel på hur studenter drabbats av omräkningsmodellen så sänks en student som studerat i USA och nått högsta möjliga betyg, från 20,00 till 19,00 poäng, eller om meritpoängen inkluderas, från 22,15 till 21,15.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans följande:

 

  1. Hur kommer det sig att den beräkningsmodell Sverige använder sig av för att omvandla betyg för studenter från utlandet sänker betygen när de omvandlas?
  2. Kommer statsrådet att ge UHR i uppdrag att ändra omräkningsmodellen så att betygen blir korrekta?