Interpellation 2020/21:826 Hantering av ärenden enligt minerallagen

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Riksdagen har vid upprepade tillfällen meddelat regeringen att den behöver vidta åtgärder för att processen för olika tillstånd för gruvverksamhet i Sverige ska bli både mer transparent och mer tydlig. Det gjordes senast i tillkännagivande om förenklade tillståndsprocesser och kortare handläggningstider för gruv- och mineralnäringen, där regeringen uppmanades att senast den 30 juni 2022 återkomma med konkreta förslag i frågan (bet 2020/21:NU18). Men även kort dessförinnan, när riksdagen beslutat att det så kallade Natura 2000-tillståndet som gruvverksamheter kan behöva ansöka om vid gruvetablering inte bör vara en förutsättning för bearbetningskoncession (se bet 2020/21:NU16).

Hittills har regeringen vidtagit en konkret åtgärd för att tillmötesgå riksdagens tillsägelser, nämligen tillsättandet av utredningen om prövningsprocesser och regelverk för en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral (dir 2021:16). Det uppdraget ska dock redovisas i oktober 2022.

Det har nu gått 13 år sedan en ny gruva öppnades i Sverige. Samtidigt ökar behoven av mineral i Sverige och vår omvärld. Förutsättningarna för att på ett långsiktigt hållbart sätt bedriva gruvverksamhet i Sverige blir också bättre och bättre, men det blir svårare att få starta verksamhet i Sverige. I dagsläget blir Sverige mer och mer beroende av viktiga mineral från andra länder, länder där varken respekt för mänskliga fri- och rättigheter är välkända eller där anställningsvillkoren för gruvarbetare är rimliga.

Samtidigt utvecklas det svenska näringslivet, och initiativ som Hybrit och Northvolt visar hur svenskt näringsliv kan ta täten i omställningen till ett hållbart samhälle. Problemet är bara att det inte kommer att finnas så många mineral från Sverige för att möta deras behov.

Våren 2021 fanns på regeringens bord fyra ärenden enligt minerallagen, där det äldsta handlar om företaget Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession enligt minerallagen för området Kallak K nr 1 i Jokkmokks kommun, Norrbottens län.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är ministern villig att verka för att införa tidsgränser för hur länge ärenden enligt minerallagen får handläggas, såväl hos myndigheter som inom regeringen?