Interpellation 2020/21:823 Åtgärder mot olagligt cabotage på vägarna

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Åkeribranschen har under lång tid haft stora problem med lönedumpning, osund konkurrens och bristande trafiksäkerhet. Genom åren har allt fler inrikestransporter utförts av utländska åkerier som betalar löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer och som dessutom pressar sina chaufförer att bryta mot både arbetstids- och trafikregler.

Cabotagetrafik betyder att en godstransport utförs av en operatör som tillfälligt är i landet. Den regleras genom direktiv från EU och innebär att en utländsk åkare får genomföra tre transporter under sju dagar innan den måste lämna landet. För kombinerade transporter gäller speciella regler. Studier visar dock att fusket med cabotagetransporter är omfattande och att många fordon sällan eller aldrig lämnar landet. Förutom odrägliga arbetsvillkor för chaufförer, osund konkurrens och bristande säkerhet får sänkta transportkostnader även negativa miljökonsekvenser.

SVT rapporterade den 1 juni om en ny studie som visar att hundratals utländska lastbilar kör olagliga cabotagetransporter i Sverige varje dag. Detta är trots de skärpta regler som ingår i EU:s mobilitetspaket. Regelefterlevnaden är låg, och resurserna för att kontrollera den är otillräckliga. SVT:s granskning från den 2 juni visar att flera stora företag, bland annat Postnord, har anlitat åkerier som bryter mot regelverket. Vänsterpartiet finner det anmärkningsvärt att ett statligt bolag agerar på det här sättet.

Genom initiativ från det danska fackförbundet 3F Transport och arbetsgivarna införde Danmark under 2019 och 2020 nya och striktare danska regler och regeltillämpning för rättvisa transporter och en rättvisare arbetsmarknad. Grunden för initiativet var att man konstaterade att social dumpning och exploatering av utländska förare var ett enormt och olöst problem. Det var även ett stort och helt avgörande hinder för de förändringar som behöver göras för att transportsektorn ska bli en miljövänlig och hållbar sektor. Den danska modellen innebär bland annat strängare nationellt regelverk på vägarna, mer resurser till kontroller och högre böter för brott mot kör- och vilotider.

Situationen på de svenska vägarna har varit allvarlig under en lång tid, och det krävs effektiva åtgärder för att främja seriösa åkeriföretag och sunt arbetsliv.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:​

1. Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta mot det olagliga cabotaget?

2. Ser regeringen behov av att tillämpa den danska modellen även i Sverige?