Interpellation 2020/21:80 Könssegregerad medborgardialog i Nyköping

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

I augusti i år skrev Nyköpings kommun ett avtal med ett privat företag om att genomföra det man kallar en medborgardialog i ett visst bostadsområde.

Projektet har blivit uppmärksammat, bland annat eftersom kommunen valde att genomföra mötet under strikt könsegregering, alltså att män och kvinnor inte fick vara på samma plats vid samma tid. Detta med hänvisning till att många av personerna som bor i området har bakgrund i Somalia.

Förutom att detta strider mot regeringens egna mål om jämställdhet, varav ett är att kvinnor och män måste kunna delta på samma villkor i fråga om informella beslutsvägar, förfelar det syftet med Delmos uppdrag, nämligen att motverka segregering.

Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Lindhagen följande:

 

1. Kommer statsrådet att agera för att striktare villkor ska gälla för utbetalning av statsbidrag enligt förordningen (2018:118) om statsbidrag till kommuner och regioner för att minska och motverka segregation?

2. Hur ser statsrådet på risken för att statsbidrag betalas på ett sätt som kan antas bekräfta och förstärka normer och föreställningar baserade på heder, och vidtar statsrådet några åtgärder för att detta inte ska kunna ske?

3. Kommer statsrådet att agera för att Delmos i framtiden alltid ska kräva tillbaka statsbidrag i de fall där dessa finansierar projekt som visar sig uppenbart strida mot syftet med bidraget?