Interpellation 2020/21:79 Utökade taxikontroller

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I ett inslag i Nyheterna i TV4 kunde vi ta del av en skrämmande granskning som redaktionen gjort. Många taxiförare, företrädesvis män, är återfallsförbrytare. Enligt reportaget döms taxiförare dubbelt så ofta som män i allmänhet för brott som våldtäkt och sexköp.

Polismannen i reportaget kopplar detta förhållande till olika plattformsföretag som Uber och Bolt där det uppenbarligen brister i kontrollen av förarnas vandel. De seriösa taxibolagen dras ned i denna svarta redovisning av taxibranschen som drabbar företag och förare som inte på något sätt kan lastas för den här typen av brott. En fungerande kontroll av taxi skulle utan tvekan minska möjligheten för dömda brottslingar att köra taxi.

Det är i det närmaste obegripligt att regeringen inte har satt ned foten i denna grumliga verksamhet långt tidigare. Det är inte okänt att individer med ont uppsåt gett sig in i taxibranschen. Taxiförbundet har tillskrivit statsrådet och efterlyst åtgärder för att komma åt den svarta taxiverksamheten, men inget händer.

Nu har medier återigen satt ljuset på det problem som den seriösa taxiverksamheten påtalat under lång tid. Att resa med taxi ska vara ett tryggt alternativ att nå sitt resmål. Nyheterna i TV4 visar med all önskvärd tydlighet att så inte är fallet.

Frågan handlar ytterst om vilken sorts taxinäring samhället vill ha och förtjänar när krisen är över. Samtidigt som den seriösa delen av taxinäringen är hårt drabbad ekonomiskt av coronapandemin tycks den ljusskygga delen glida under myndigheternas radar och ta marknadsandelar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ge polisen uppdraget att utöka taxikontrollerna, exempelvis genom regleringsbrevet?