av Maria Stockhaus (M)
till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)
Det är tydligt att regeringen anser att flyget i allmänhet och Bromma flygplats i synnerhet är en av vår tids stora miljöfrågor.
Den stora nedgången i flygandet under pandemin tas som intäkt för att Bromma flygplats inte behövs och att flyget aldrig kommer tillbaka till tidigare volymer. Blickar vi dock ut i Europa ser vi att ny teknik utvecklas för att kraftigt reducera flygets utsläpp.
Airbus är mitt uppe i att utveckla flyg som ska gå på vätgas, där en första modell ska lanseras på marknaden år 2035. Frankrikes regering satsar flera miljarder euro inom ramen för sitt covid-19-stimulanspaket till flygindustrin. Ett villkor för att ta del av stödet är dock att det delvis används för att utveckla utsläppsfria flygplan. En annan möjlig finansieringskälla är att använda medel från EU:s återvinningsfond på 750 miljarder euro.
Sverige har däremot valt att stänga ned i stället för att ställa om. I stället för att bidra till en positiv utveckling gör regeringens politik att vi blir mer isolerade från omvärlden.
Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:
Har ministern dragit slutsatsen att en nedläggning av Bromma flygplats kommer att leda till miljö- och klimatmässiga vinster, och vilka omständigheter och fakta ligger i så fall till grund för slutsatsen?