Interpellation 2020/21:780 Åtgärder för en starkare materielförsörjning

av Pål Jonson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Materielförsörjningen till det svenska försvaret kommer att vara en central fråga de kommande åren. Flera stora nya system kommer att anskaffas, men det finns även stora behov av mängdmateriel, fordon och personlig utrustning. Dessutom finns indikationer på fördyringar i närtid när det gäller redan beställd materiel.

Vissa tidigare större materielanskaffningar har drabbats av omfattande förseningar och fördyringar. Exempel på detta är Visbykorvetterna och Helikopter 14. Vi måste lära oss av vad det var som gjorde att tidsplanen inte höll och att projekten blev väsentligt mycket dyrare än beräknat.

Därför är det bra att det tillsatts en utredning som ska ta fram en materielstrategi för det militära försvaret. Utredningen ska dock inte slutredovisas förrän i maj 2022. Det betyder att riksdagen med största sannolikhet inte kommer att kunna ta ställning till en proposition med ett förslag till ny strategi någon gång i början av 2023.

Detta är problematiskt med tanke på att flera stora anskaffningar står för dörren i närtid och de vägval vi gör kommer att få stora efterverkningar framgent. En åtgärd som Moderaterna har pekat på och som skulle gå att vidta i närtid är att stärka kompetensen på Försvarsdepartementet och Statsrådsberedningen kring försvarets materielförsörjning. Det kan till exempel handla om att inrätta en extra statssekreterare med ansvar för frågor som rör materiel, teknik och forskning.

Frågorna upptar redan i dag mycket tid, och med ett försvar som kommer att växa de kommande åren kommer än mer resurser att krävas för att hantera frågorna. Till detta kommer en allt snabbare teknikutveckling som det svenska försvaret måste förhålla sig till. Det kräver god omvärldsbevakning på teknikområdet samt en förstärkt förmåga att omsätta grundforskning till produktutveckling. Moderaterna har därför pekat på behovet av att stärka anslaget för försvarsforskning.

Det faktum att det är svenskbaserad försvarsindustri som levererar flera av de stora plattformarna, till exempel stridsflyg och ubåtar, är i grunden mycket bra och stärker vår försvarsförmåga. Dock väcker det även frågor kring vilket ansvar staten har för den långsiktiga livskraften hos de svenska företagen. Den materielutredning som är tillsatt kommer dock inte att lägga fram förslag på en strategi för försvarsindustrin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

  1. Avser ministern att vidta några åtgärder i närtid för att stärka den svenska materielförsörjningen?
  2. Ser ministern något behov av förstärkningar av kompetensen på Regeringskansliet när det gäller materielfrågorna?
  3. Avser ministern att öka satsningarna på försvarsforskningen?
  4. Hur avser ministern att hantera frågan om behovet av en svensk strategi för försvarsindustrin?