Interpellation 2020/21:760 Åtgärder mot cykelstölder

av Mikael Damsgaard (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det finns stora vinster, inte minst miljö- och hälsomässigt, med att fler väljer att ta cykeln till skolan, arbetet eller fritidsaktiviteter. Dessvärre är vi många som någon gång har fått vår cykel stulen, och förra året slogs nya rekord gällande antalet stulna cyklar. Det är uppenbart att den stora risken att bli av med sin cykel minskar människors vilja att cykla till olika aktiviteter.

Enligt en kartläggning om anmälda cykelstölder som försäkringsbolaget If har gjort stals det under förra året 77 207 cyklar. Det är det högsta antalet stölder sett till befolkningen sedan 2005.

Det är också tydligt att större städer är särskilt hårt drabbade. Västerås cyklister är med 2 226 anmälda cykelstölder bland de hårdast drabbade. Det är bara i Örebro, Uppsala och Linköping som det stjäls fler cyklar i förhållande till befolkningsmängden.

På svar på en skriftlig fråga (2020/21:2760) svarar statsrådet att det är centralt att såväl tillverkare som brukare av cyklar vidtar åtgärder för att försvåra stölder. Jag instämmer i att den typen av åtgärder har betydelse för att minska risken för stölder. Samtidigt vet vi att en betydande andel av cykelstölderna begås av personer som står för väldigt många stölder. Dessutom förekommer ett betydande inslag av internationella stöldligor även vad gäller cykelstölder.

Det är därför avgörande att brottsbekämpande myndigheter kan arbeta systematiskt mot de personer som står för en stor mängd stölder och de att i större utsträckning kan förhindra att stulna cyklar förs ur landet.

Jag vill därför ställa följande frågor till statsrådet Mikael Damberg:

 

  1.  Vilka ytterligare åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska antalet cykelstölder?
  2.  Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att stulna cyklar förs ur landet?