Interpellation 2020/21:756 Kustbevakningens finansiering

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tull-Kust, förbundet för anställda i Tullverket och Kustbevakningen, har inkommit med en rapport, Ett samhällskritiskt uppdrag med omöjliga förutsättningar – om resursurholkningen för Kustbevakningen.

I den senaste budgeten föreslog vi moderater ett ökat anslag om 10 miljoner kronor till Kustbevakningen, då Kustbevakningen är kraftigt underfinansierad. Det är tydligt att Kustbevakningen har fått fler och nya uppgifter och utökat ansvar som kräver mer resurser. Det handlar om miljöövervakningen lika mycket som om de Frontexuppdrag Kustbevakningen återkommande bemannar för Sveriges räkning. Det är helt klart för mycket att göra jämfört med antalet personer i organisationen. Det här resulterar exempelvis i att vi bara har övervakning av våra stora dricksvattentäkter, Vänern, Vättern och Mälaren, två veckor per månad. Om en incident inträffar kan inställelsetiden dit vara lång om ingen beredskap finns just då.

Kustbevakningen arbetar utifrån en så kallad kombinationstanke, som innebär att beredskapen för miljöräddningstjänst till sjöss kombineras med olika insatser kopplade till sjöräddning och sjöövervakning, brottsbekämpning och krisberedskap i syfte att effektivt använda resurser. Kombinationstanken innebär dock att resursbrist inte på ett enkelt sätt kan kopplas till specifika uppdrag, utan i stället att förmågan inom samtliga uppdrag påverkas.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

1. Utifrån att det är resursbrist inom kustbevakning, hur avser ministern att säkerställa att Kustbevakningen kan genomföra sitt uppdrag?

2. Hur avser ministern att agera för att säkerställa att vi har tillförlitlig övervakning av och beredskap i de tre största dricksvattentäkterna, som står för cirka 40 procent av vårt dricksvatten?