Interpellation 2020/21:753 Arbetslösheten i Sverige

av Jan Ericson (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

De senaste jämförelserna av arbetslöshetsnivåer i olika EU-länder visar en mycket sorglig utveckling för svensk del.

I valrörelsen 2014 innan Stefan Löfven tillträdde sa han: ”Utvärdera oss på jobben.” Och han utfärdade sitt berömda vallöfte att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

År 2014 låg Sverige på 12:e plats bland EU:s länder när det gällde låg arbetslöshet. 2019 låg Sverige på 22:a plats i EU. Detta trots att åren 2014–2019 kännetecknats av en mycket stark högkonjunktur. I 25 av 27 EU-länder minskade arbetslösheten mellan 2014 och 2019. I endast 3 länder ökade den. Och Sverige är det land i hela EU där arbetslösheten ökat allra mest mellan 2014 och 2019, enligt siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. 

Sedan kom pandemin, som ökade arbetslösheten i de flesta länder. Men även under pandemin har Sverige varit bland de allra sämsta på att hålla nere arbetslösheten. Under år 2020 var det bara fyra länder i EU som hade en sämre utveckling på arbetsmarknaden än Sverige.

Nu har vi fått de senaste siffrorna från Eurostat. Sverige har nu halkat ned ännu en placering till plats 23 av 27 EU-länder. Bara Grekland, Spanien och Italien hade en högre arbetslöshet än Sverige i mars i år.

Det mest anmärkningsvärda är kanske ändå att sedan Sverige gick med i EU 1995 har vi alltid haft lägre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Nu har Sverige för första gången betydligt högre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Detta är ett historiskt misslyckande från regeringens sida.

En svensk regerings uppgift måste vara att i högkonjunktur lyckas få fler i arbete än andra länder lyckas med, och i lågkonjunktur och kris få en mindre ökning av arbetslösheten än andra. Så fungerade det under alliansregeringens tid, då vi alltid låg på övre halvan i EU när det gällde arbetslösheten. Och så fungerade det faktiskt även under regeringarna före Alliansen, oavsett politisk färg. Sverige lyckades oftast bättre än andra, vilket stärkte vår konkurrenskraft och våra statsfinanser. Men nu har något hänt – nu underpresterar den svenska regeringen i både högkonjunktur, lågkonjunktur och kris. Det är faktiskt ett monumentalt misslyckande som regeringen inte kan prata bort, även om man tappert försöker. 

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vad ser ministern för förklaringar till att Sverige nu för första gången sedan vi gick med i EU har högre arbetslöshet än genomsnittet i EU, och vad avser ministern konkret att göra för att minska arbetslösheten?