Interpellation 2020/21:752 Buller från vindkraftverk

av Alexandra Anstrell (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Vindkraft är en förnybar energikälla som kan bidra till en nödvändig omställning till ett klimatneutralt samhälle. Samtidigt måste hänsyn tas till de störningar som kan uppstå lokalt kring vindkraftsetableringar.

En av de tydligaste ljudkällorna på ett vindkraftverk är bladspetsarna. I närheten av ett vindkraftverk är amplitudmodulationen från bladspetsarna påtaglig. Hur påtaglig amplitudmodulationen är beror på verkets utformning, driftförhållanden och meteorologiska förhållanden. Ibland uppstår förhållanden med “onormal” amplitudmodulation som då kan höras som ett dunkande ljud på långt avstånd från verket. Ibland förväxlas amplitudmodulation med lågfrekvent buller eftersom båda kan uppfattas som ett dunkande ljud, men amplitudmodulationen är en ökning av ljudnivån i flera frekvenser.

Påtagligt lågfrekvent buller upplevs ofta som mer störande än annat buller. Vanliga bostadsfasader och fönster har ofta dålig ljudisolering i låga frekvenser, och det lågfrekventa ljudet kan dessutom förstärkas inomhus. Därför är det inte ovanligt att upplevelsen av lågfrekvent buller är starkare inomhus än utomhus, vilket även gäller för vindkraftsbuller.

Vindkraftsljud påverkar människors upplevelse av sömnens återhämtande effekt och har också en signifikant inverkan på drömsömnen, enligt en studie vid Göteborgs universitet. Den som bor mindre än en kilometer från ett vindkraftverk både sover sämre och har kortare drömsömn än andra.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

  1. Har ministern tagit något initiativ till att genomföra en övergripande analys för att granska effekterna av huruvida den omfattande vindkraftens buller i Sverige påverkar våra medborgare och hur det i så fall kan regleras bättre?
  2. Har ministern initierat, eller har för avsikt att initiera, att mer forskning görs för att studera hur människor och människors sömn påverkas långsiktigt av vindkraftverkens buller?
  3. Kan ministern tänka sig att initiera en parlamentarisk kommission med uppgift att genomföra riskanalys och arbeta för att lägga fast demokratiska strategier för land- och havsbaserad vindkraft?