Interpellation 2020/21:749 Elbilar på färja

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Bränder är alltid farliga oavsett var de uppstår men speciellt om de sker på platser där släckningen och evakuering av människor försvåras. Fartyg är ett sådant exempel, där en brand snabbt kan utvecklas till en fullständig katastrof.

M/S Scandinavian Star eldhärjades i april 1990, och 159 personer miste livet i denna katastrof. Bränder ombord på fartyg är svåra att släcka, och det kan även vara svårt att evakuera passagerare om fartyget är ute till havs. Lyckligtvis är allvarliga bränder ombord på fartyg ovanliga, men att inte se eventuella risker kan vara förödande för sjösäkerheten.

Elbilar är ett sådant riskmoment, inte för att de har en högre risk att brinna än andra bilar, utan för att de kan vara betydligt svårare att släcka. Andelen elbilar i samhället ökar, och precis som för andra bilar utsätts elbilarna för både termisk och mekanisk förslitning. Underhållet kan också variera beroende på hur noggrann ägaren är med sin bil. Med ett ökat antal elbilar i trafik ökar givetvis också riskerna för haverier av olika slag.

Elbilar brinner mer sällan än andra bilar, men brandförloppet är annorlunda och en termisk rusning i ett litiumjonbatteri kan också innebära att batteriet återantänder långt efter att branden är släckt. En brand i ett litiumjonbatteri leder till att bland annat den mycket giftiga gasen vätefluorid utvecklas.

En svårsläckt brand, som dessutom avger giftiga rökgaser i ett slutet utrymme som ett fartygsskrov, innebär naturligtvis att riskerna blir betydande för de människor som befinner sig ombord. Enligt uppgifter från Kustbevakningen finns i dagsläget ingen utvecklad metod för att släcka bränder i elbilar som befinner sig på ett fartyg.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Har regeringen en handlingsplan för hur effektiva räddningsinsatser ute till havs ska kunna släcka bränder i elektriska fordon?
  2. Omfattar i så fall handlingsplanen också räddningsinsatser för människor som befinner sig ombord på fartyg med brinnande elfordon?