Interpellation 2020/21:733 Vindkraftens påverkan på djurlivet

av Alexandra Anstrell (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Det finns få studier som specifikt mäter hur djur reagerar när vindkraftverk byggs. Men precis som med all annan form av mänsklig påverkan riskerar vindkraftverk att orsaka skador på naturen, inte minst påverkas djurlivet. Förutom den uppenbara risken för kollisioner med flygande djur så skadas fladdermöss av tryckförändringar runt vindkraftverken, och fiskar påverkas av ljudet under vattenytan.

Det finns alltså en tydlig påverkan av vindkraft på djurlivet. För djurlivet betyder en störning i allmänhet fara, och djuren reagerar på liknande sätt som när de känner sig hotade. Bytesdjur reagerar genom att ta till flykten medan rovdjur försöker gömma sig. Älgar, hjortar, renar och rådjur tar till flykten när de upplever fara. Hjortdjuren lämnar närområdet under tiden ett vindkraftverk byggs. Hondjuren är särskilt känsliga under reproduktionstiden och det finns en risk för minskad reproduktion om djuren störs. Stora rovdjur undviker områden där det vistas människor. Björnar och vargar ligger ofta och trycker eller skräms bort.

I förlängningen innebär störning en habitatförlust eftersom rovdjuren får mindre ytor att jaga och vistas på. Buller från vindkraftverk kan teoretiskt störa djurens kommunikation, och även synintryck (reflexer, skuggor och belysning) kan upplevas störande för vilt och domesticerade djur.

Tillfartsvägar ger ökad tillgänglighet. När det byggs vindkraftverk måste man på något sätt komma fram och kunna jobba med verket. Det skapar vägar som sträcker sig genom landskapet och öppnar områden som tidigare varit utan trafik. Den ökade tillgängligheten kan medföra att framför allt renar eller rovdjur blir störda. Nya vägar innebär också att landskapet delas upp och fragmenteras mer.

Just nu pågår en stor kamp i Jämtland om huruvida det ska få byggas ett stort antal höga vindkraftverk både i Ragunda kommun och i Krokoms kommun. På många platser är det naturligt för människor att leva i samklang med naturens kretslopp, att hushålla och måna om naturens resurser med hänsyn till det ekologiska systemet men framför allt av hänsyn till nästa generation.

Mina frågor till miljö- och klimatminister Per Bolund är därför:

 

  1. Har ministern tagit något initiativ till en övergripande analys för att granska effekterna av huruvida den omfattande vindkraftsindustrin i Sverige påverkar våra ekosystem och vår biologiska mångfald?
  2. Har ministern initierat, eller har för avsikt att initiera, att mer forskning görs för att studera hur djur reagerar långsiktigt när vindkraftverk byggs?