Interpellation 2020/21:731 Statligt stöd till klimatskadlig verksamhet

av Lorena Delgado Varas (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Klimatfrågan är inte enbart en nationell fråga utan även en internationell fråga. Vi måste ha en miljö- och klimatpolitik som tydligt pekar på att det vi gör utanför Sveriges gränser också påverkar klimatet positivt eller negativt. Enligt Sveriges miljömål och övergripande generationsmål ska Sverige inte orsaka miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.

Att främja industri som utvinner fossila bränslen motverkar syftet med Parisavtalet och är ett hinder för att nå målen att hålla uppvärmningen under två grader men helst under en och en halv grad Celsius. Jag har tidigare påpekat de problem som finns med svenska Exportkreditnämndens verksamheter utomlands och har då fått svaret att senast 2022 kommer svenska exportkrediter sluta gå till utvinning av fossila bränslen. Det här är dock inte de enda stöden som det kan råda tveksamheter om.

Preem har sedan helomvändningen angående Preemraffs fossila del mottagit stöd från bland annat Energimyndigheten för att bli världens första klimatneutrala drivmedelsföretag till 2045. Det har nu kablats ut nyheter om Preems systerbolags, Svenska Petroleum Exploration, åtaganden på Elfenbenskusten. Samtidigt som man säger att man ska bli ett klimatneutralt drivmedelsföretag pumpar man olja i Västafrika. Detta systerbolag tillhör samma koncern som får klimatbidrag av svenska staten.

Vänsterpartiet menar att det är viktigt att svenska statliga stöd bidrar till klimatomställningen snarare än att stjälpa densamma. Att kunna säga att vi är ett land som arbetar för att bli fossilfritt måste också involvera våra investeringar i andra länder. Att ge klimatstöd till en verksamhet här som sedan riskerar att hamna i fossilindustri någon annanstans anser vi inte är hållbart.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:


Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkra att statliga stöd inte ska riskera att gå till klimatskadlig verksamhet?