Interpellation 2020/21:720 Besöksnäringens förutsättningar

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Besöksnäringen är den näring som drabbats allra hårdast av pandemin. Minimal utrikesturism i kombination med förändrade rörelsemönster och kraftigt inskränkande restriktioner och rekommendationer har inneburit att stora delar av besöksnäringens verksamhet begränsats.

Restriktionerna och rekommendationerna har inte sällan haft slagsida mot besöksnäringen trots att det saknats underlag som stärkt behovet av åtgärderna. Att restauranger och barer fortfarande inte får servera alkohol efter klockan 20 och tvingas stänga redan 20.30, samt endast får ha fyra gäster per bord, är ett dråpslag för stora delar av näringen. Detta samtidigt som varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten kunnat uppvisa bevis på att det skett någon okontrollerad smittspridning i de miljöerna.

Stödpaket har presenterats, men de tål att kritiseras utifrån såväl omfång som utformning, och fortfarande råder stora problem med utbetalningarna. Besöksnäringens branschorganisation och arbetsgivarorganisation, Visita, har återkommande kritiserat regeringens agerande och uteblivna agerande.

I en intervju med Tidningen Näringslivet den 10 maj 2021 kritiserade Visitas vd Jonas Siljhammar de enligt honom grundlösa restriktionerna men sa även: ”Nu går vi in i detaljer för att skruva på de befintliga stöden. Vi har haft hundratals kontakter med medlemmar där vi ser att det är något i stöden som inte fungerar.” Vidare anförde han: ”Det som sker på Tillväxtverket är att betrakta som ett haveri. Inställningen verkar vara att hellre ska en lag tolkas in absurdum än att pengarna faktiskt når fram.”

Det framgår med all tydlighet att regeringen inte gjort tillräckligt för besöksnäringen under pandemin trots att vi från oppositionen gjort vårt yttersta för att driva på regeringen i rätt riktning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 ​

1. Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stötta besöksnäringen nu under den fortsatta pandemin?

2. Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att bidra till en enklare återstart för besöksnäringen i takt med att vi tar oss ur pandemin?