Interpellation 2020/21:71 Transportstyrelsens hantering av trafiktillstånd

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

För att bedriva yrkesmässig trafik krävs tillstånd. Den myndighet som har att administrera dessa tillstånd är Transportstyrelsen. Att myndigheten snabbt och effektivt ska administrera handläggningen av dessa ärenden är en självklarhet. Därför är det ytterst förvånande att ett vanligt tillståndsärende för godstrafik tar hela nio veckor att administrera. Nio  veckor är 45 arbetsdagar eller närmare bestämt 360 arbetstimmar. Att myndigheten behöver så lång tid på sig för att administrera ett enkelt tillståndsförfarande är anmärkningsvärt.

Samtidigt kan vi konstatera att Transportstyrelsen lägger både tid och kraft på att administrera redan befintliga tillstånd, där myndigheten avser att återkalla tillstånd på grund av den rådande coronapandemin. Coronaviruset har slagit till med full kraft mot Sverige och övriga världen. Verksamheter har gått i konkurs, besöksmål och gränser stängts. Människor ombeds att inte resa om det inte är absolut nödvändigt. I den här situationen har givetvis bussbolag och i viss mån även åkerier tvingats att ställa av fordon i väntan på en återgång till en mer normal verksamhet.

I den här situationen kan enskilda näringsidkare inte göra mycket annat än att i möjligaste mån dra ned på sina kostnader för att klara ”övervintringen”. Inom transportsektorn är det naturligt att ställa av fordon i väntan på att kunna återstarta verksamheten. Då inträffar det märkliga att Transportstyrelsen avser att dra in trafiktillståndet. Inte på grund av misskötsel eller ekonomiska problem, utan för att fordonen är avställda. Orsaken till avställningen är välkänd, men av någon anledning tar inte Transportstyrelsen hänsyn till rådande situation utan lämnar ett beslut om att tidsfristen upphör ett givet datum.

Transportstyrelsens hantering av trafiktillstånd har föranlett en fråga till EU då Transportstyrelsen som skäl till sina beslut har angett att det är EU:s regler som ligger till grund. Svaret från EU var ganska långt, och jag väljer att citera en bärande mening i slutet av svaret: ”Vi anser att pandemin, som har orsakat en nedgång eller i vissa fall till och med ett tillfälligt avbrott i vägtransportföretagens verksamhet, vederbörligen bör beaktas av de nationella myndigheterna när de bedömer om ett företag uppfyller de krav som ställs för att få behålla sitt tillstånd.”

Det är uppenbart att det finns en betydande förbättringspotential i myndighetens arbetsmetoder, där onödig administration med fördel kan rationaliseras bort till förmån för effektivare handläggning av viktigare ärenden.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förenkla och effektivisera Transportstyrelsens handläggning av trafiktillstånd för yrkesmässig trafik?
  2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möjliggöra övervintring för de företag som drabbats av pandemins effekter, utan att dessa ska hotas med indragna tillstånd?