Interpellation 2020/21:708 Massprotester i Colombia

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I Colombia har över 19 personer mördats och 300 skadats av polis efter massprotester i städer runt om i landet. Därutöver har omkring 1 000 människor blivit anhållna och riskerar tortyr i arrestering. Vad som började med mestadels fredliga demonstrationer möttes av en våldsam polis som avlossar skott mot demonstranter från nära håll och rammar folkmassor med motorcyklar och sköldar. Situationen är nu eskalerande.

Fackföreningar startade protester i onsdags den 28 april som svar på den högerledda regeringens skattereform, som skulle slå hårt mot låg- och medelinkomsttagare i landet. Under lördagskvällen beordrade president Ivan Duque ut trupper för att möta protesterna, för att sedan under söndagen informera om att de drar tillbaka förslaget om en ny skattereform. Samtidigt finns oron att ytterligare en ny reform kommer att tas fram och innehålla i princip samma förslag.

Colombia präglas av en historia med våldsamheter där sedan 1960-talet över 260 000 människor har dödats i våld mellan gerillor, militär och miliser. Fredsavtalet som slöts 2016 mellan den colombianska regeringen och den största gerillan, Farc, gav hopp om ett mer fredligt Colombia. Men utvecklingen är fortsatt instabil. Protesterna vi nu ser handlar om mer än enbart skattereformen och innehåller också kritik mot en polariserad regering, utsattheten för människorättsförsvarare, bristen på sociala skyddssystem och behovet av polis och säkerhetsstyrkor som skyddar folket.

Sverige har ett ansvar att bidra till en fredlig utveckling i Colombia. Först handlar det om att fördöma det våld och dödande och den polisbrutalitet som pågår i landet i samband med de nuvarande protesterna. Men det handlar också om att inte sälja svenska Jasplan till Colombias regering och på så vis fortsätta stärka Latinamerikas största militär. Colombia är i större behov av fred, nedrustning, mänskliga rättigheter och demokrati.

Sverige har potential att genom diplomati i både bilaterala och multilaterala sammanhang stärka fredsavtalet i Colombia, som är det politiska instrument som har störst möjlighet att skapa stabilitet i landet och ge trygghet till ett folk som under lång tid levt under hotfulla och våldsamma förhållanden.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1.   Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att främja en fredlig och demokratisk utveckling i Colombia?
  2.   Vilka bilaterala och multilaterala åtgärder kan Sverige genomföra för att stärka fredsavtalet och bidra till stabilitet i Colombia? 
  3.   Avser ministern och regeringen att agera för att förhindra svensk vapenexport till Colombia?