Interpellation 2020/21:707 Det statliga våldet i Paraguay och Brasilien

av Lorena Delgado Varas (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tidigt i februari skrevs ett öppet brev till utrikesminister Ann Linde angående kidnappningarna och morden på barn i Paraguay. Vi har till i dag inte sett något uttalande angående situationen i Paraguay.

På Utrikesdepartementets informationssida angående Paraguay nämns inget om den paraguayanska arméns brott mot mänskliga rättigheter. Paraguay har efter militärdiktaturen dominerats av samma politiska kraft som var drivande under diktaturen. Stora delar av Paraguay är militariserade. Militariseringen har lett till ökade brott mot mänskliga rättigheter, speciellt mot urfolk och småbrukare. Stora områden domineras av miljöförstörande sojaproduktion, med hot mot hälsa samt tvångsförflyttningar och mord.

Den 2 september 2020 kidnappades, torterades, våldtogs och avrättades två 11-åriga flickor, Lilian och Maria Villalba, av Paraguays specialstyrkor. Därefter kidnappades deras kusin Carmen ”Lichita” Oviedo Villalba, 14 år. Alla de levde med sina familjer i en argentinsk gränsstad.

Den svenska regeringen har ställt sig positiv till handelsavtalet Mercosur, utan att ta hänsyn till avsaknaden av demokrati i området och utan att ta hänsyn till de brott mot mänskliga rättigheter som dessa stater begår.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

1)  Kommer den svenska regeringen att kräva att Paraguays regering agerar angående morden på Lilian och Maria Villalba, 11 år, och försvinnandet av Carmen ”Lichita” Oviedo Villalba, 14 år? 

2)  Kommer den svenska regeringen fortfarande att ställa sig villkorslöst positiv till handelsavtalet Mercosur utan att ta hänsyn till det statliga våldet i Paraguay och Brasilien?