Interpellation 2020/21:705 Riksrevisionens rapport om besiktningsmarknaden

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I en granskningsrapport från Riksrevisionen framförs kritik mot det faktum att Transportstyrelsen i det närmaste har upphört med sin tillsyn över besiktningsbranschen.

För fordonsägare och trafikanter är det av yttersta vikt att besiktningen av våra fordon håller en hög klass. Det är viktigt gentemot fordonsägaren eftersom denne får betala ett ganska högt pris för att få sitt fordon besiktigat. Det är också viktigt för trafiksäkerheten att fordonen besiktigas enligt de krav som finns i kontrollprogrammen.

I rapporten skriver Riksrevisionen följande: ”Vidare bedömer Riksrevisionen att regeringen har varit informerad om det minskade tillsynsarbetet genom de årliga marknadsrapporterna, men ändå inte styrt Transportstyrelsen för att arbeta ändamålsenligt inom området.”

I de rekommendationer som Riksrevisionen lämnar i sin rapport återfinns följande: ”Regeringen bör säkerställa att Transportstyrelsen utövar tillsyn över besiktningsmarknaden.”

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att säkerställa att Transportstyrelsen utövar tillsyn över besiktningsbranschen?