Interpellation 2020/21:699 Marknadshandlarnas situation och pandemilagstiftningen

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Marknadshandeln har långa anor och anses ibland vara den äldsta handelsgren vi har. Trots att nya handelsmönster har vuxit fram i takt med en tilltagande urbanisering, och trots möjligheten att transportera sig på sätt som förr inte var möjliga, har marknadshandeln följt med i utvecklingen och anpassat sig till det moderna samhället. Marknadshandeln utgör än i dag en viktig kugge i besöksnäringen på många platser i vårt land. Den lokala sommar- eller vintermarknaden utgör inte sällan ett historiskt arv och infaller inte sällan vid en tidpunkt då människor som lämnat ett samhälle eller en bygd reser hem för att besöka marknaden men också för att träffa släkt och vänner som ännu bor kvar.

Marknadshandeln har, i likhet med många andra delar av handeln, påverkats negativt av coronapandemin. Marknadshandlarna som reser runt mellan landets olika marknader är inte många, men de är mycket hårt ekonomiskt drabbade av den pågående pandemin. I praktiken har näringen som sådan omfattats av ett näringsförbud sedan mars 2020 som en konsekvens av de restriktioner som då infördes med stöd av ordningslagstiftningen.

Att man i det initiala skedet, då kännedomen om hur covid-19 smittar och då någon pandemilagstiftning inte fanns att tillämpa, valde att kraftigt begränsa möjligheterna att bedriva marknadshandel ifrågasätts inte av många. I dag har dock Folkhälsomyndigheten bättre kunskap om smittan och menar att smittrisken är så mycket som 20 gånger lägre utomhus än inomhus. Det finns dessutom i dag, på regeringens önskan, en mindre fyrkantig lagstiftning att tillgå i form av pandemilagstiftningen. Trots dessa omständigheter har inga lättnader gjorts för torg- och marknadshandeln som alltjämt begränsas av tillämpningen av ordningslagstiftningen.

Regeringen har fattat beslut som syftar till att begränsa smittspridningen inom den bofasta handeln genom att begränsa det antal kunder som får besöka en butik baserat på butiksytan – detta med hjälp av den pandemilagstiftning som riksdagen har beslutat om. Liknande beslut från regeringens sida efterfrågas av Torg- och Marknadshandlarnas Ekonomiska Riksförening, som ser dystert på framtiden för sina medlemmar om inte detta sker.

I min tidigare skriftliga fråga om marknadshandlarnas situation och pandemilagstiftningen, 2020/21:2440, till näringsministern fokuserade svaret på vilka stödåtgärder som finns att tillgå för att rädda näringen. Det som emellertid ifrågasätts mest av marknadshandlarna och dem som direkt eller indirekt är ekonomiskt påverkade av marknadshandlarnas verksamhet är huruvida det är rimligt att de trots att det finns en pandemilagstiftning regleras av ordningslagstiftningen och således ännu i praktiken omfattas av ett näringsförbud.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. Hur ser regeringen på förutsättningarna för torg- och marknadshandeln i spåren av coronapandemin?
  2. Vilka åtgärder avser regeringen att vidta i syfte att ge branschen rimliga förutsättningar inom ramarna för den nu tillämpbara pandemilagstiftningen?