Interpellation 2020/21:693 Myndighetsföreskrifter och befintlig lagstiftning

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I en skrivelse från Naturvårdsverket uppges att de måste förhålla sig till ändringsdirektivet utifrån EU:s vapendirektiv, trots att Sverige ännu inte har fattat beslut om det.

Detta hanterande förefaller mycket märkligt då implementering av EU:s ändringsdirektiv inte har stöd i Sveriges riksdag. Riksdagen har flera gånger med all tydlighet visat att regeringens förslag att implementera EU:s vapendirektiv inte är acceptabelt i den form som regeringen föreslagit.

Föreskrifter ska baseras på befintliga lagar och föreskrifter, inte något som man tror ska implementeras. Att då Naturvårdsverket, trots riksdagens tydliga viljeinriktning, arbetar som om direktivet redan har implementerat ifrågasätts kraftigt.

Med hänvisning till detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

  1. Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att Naturvårdsverket, i sitt arbete med att arbeta fram föreskrifter och beslut som rör vapenfrågor, utgår från de lagar och regler som i dag är stadgade?
  2. Har Naturvårdsverket fått i uppdrag att utgå från vapendirektivet, trots att riksdagen inte fattat beslut om detsamma?