av Lotta Olsson (M)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Covid-19-pandemin har nu hållit landet i ett järngrepp mer eller mindre i 14 månader nu. En påfrestning för oss alla med permitteringar för dem som har jobb och med skolgång på distans för gymnasieelever och universitetsstuderande. Äldre människor har fått isolera sig helt hemma tills man fått vaccinering, vilket nu är på gång i större delen av den äldsta delen av befolkningen.
Man har också prioriterat sjukvårdpersonal och omsorgspersonal i den första delen av vaccineringen för att minska risken att de sköraste i vårt samhälle ska smittas och för att sjukvård och äldreomsorg ska fungera.
Nu kommer larm i medierna och via initiativ från enskilda inom intensivvården att en stor del av personalstyrkan är helt utarbetad. Man hade redan innan pandemin en situation där det fanns för få specialistutbildade sjuksköterskor inom intensivvården för att bemanna alla tjänster.
Jag har lyft denna fråga tidigare med ansvarig minister för universitetsutbildningarna, Matilda Ernkrans, och fått till svar att man utreder frågan. Vidare anförs att regionerna fått medel för att möjliggöra att man får lön under utbildningen och att problemet därmed skulle vara hanterat.
Men det är inte så det ser ut; läget är på många av våra sjukhus akut. Personal arbetar på specialschema för att täcka tomma arbetspass, och man arbetar extra så mycket man orkar och mer därtill. En del har lämnat yrket för man inte orkar, andra har blivit sjukskrivna och vissa kämpar på många gånger genom att bara äta, sova och jobba.
Så är läget nu, och det kommer att bli kanske ändå tuffare i sommar om man ska kunna bereda personal den lagstadgade semestern.
Då pandemin förhoppningsvis klingar av kommer det dessutom att finnas en stor vårdskuld av tunga operationer som i efterförloppet kommer att kräva intensivvård, och risken är stor att operationer kommer att behöva ställas in på grund av personalbrist.
Min fråga till socialminister Lena Hallengren lyder:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att lösa bristen på specialistsjuksköterskor inom intensivvården, och i så fall vilka åtgärder?