Interpellation 2020/21:674 Samhall

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Dagens Arbete uppmärksammar grava missförhållanden på det statliga företaget Samhall (den 20 april 2021). Arbetsmiljön är bristfällig, fel målgrupper får det stöd som verksamheten är till för och resultaten till reguljärt arbete är bristande.

Statskontoret pekade redan 2017 på att Arbetsförmedlingen gör missvisande bedömningar om vilka individer som ska få stöd och hjälp av Samhall. Uppdraget till Samhall är spretigt och otydligt. Den statsfinansiella kostnaden är ansenlig: 6,6 miljarder kronor per år. Till saken hör att riksdagen beslutade under rikstinget 2019 att tillkännage för regeringen att genomföra en grundlig utredning om Samhalls uppdrag så att kärnverksamheten prioriteras och verksamheten återgår till sitt grunduppdrag när det gäller personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar (den 18 december 2019).

Det finns dessutom andra aktörer som gör ett bättre jobb när det gäller att ge funktionsnedsatta stöd till arbete – dessa borde få mer att göra. Samhalls närmast liknande monopolställning måste utmanas i grunden.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

  1. Vad gör ministern för att stoppa eventuella missförhållanden på Samhall?
  2. När kommer en genomgripande statlig utredning för att ge nya ägardirektiv till Samhall i enlighet med riksdagens beslut?
  3. Vad vill ministern vidta för konkreta åtgärder för att få fler funktionsnedsatta i arbete med egen försörjning?