Interpellation 2020/21:66 Nedskräpning och brottslighet vid bärplockarläger

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Återigen larmar myndigheterna i Gävleborg om omfattande problem med nedsmutsning och kvarlämnade fordon vid bärplockarläger. Till SR P4 Gävleborg säger företrädare för Söderhamns kommun att det krävs bättre samordning mellan länsstyrelsen och kommunerna för att komma till rätta med problemet, att myndigheterna måste få rätt förutsättningar för att jobba med de här frågorna och att polisen måste få ett större mandat.

Problemet är välkänt och återkommande år från år. Invånarna och markägarna blir såklart både störda av nedskräpningen och frustrerade över att frågan inte får en lösning som är långsiktigt hållbar och effektiv. Enligt allemansrätten har man möjlighet att slå läger i skogen under en kort tid och utan att man gör åverkan på markägarens mark, men uppenbarligen respekterar man inte dessa regler och det sker utan konsekvenser. Problemen i Gävleborg har pågått i många år.

Markägare känner sig mycket uppgivna över att samhället inte kan skydda dem från det som kan betraktas som rena övergrepp. För Söderhamns kommun uppstår det stora kommunala kostnader när man ska sanera lägren. I ett av lägren man sanerar hösten 2020 har man hittat inte mindre än 39 skrotbilar som dessutom är sönderslagna.

I ett svar på en skriftlig fråga från mig angående hur situationen ska lösas så skriver migrations- och justitieminister Morgan Johansson att den uppföljning som har gjorts av gällande lagstiftning visar tydligt att det nya regelverket för avlägsnande av otillåtna bosättningar har fått genomslag i praktiken. Enligt svaret ser varken Kronofogdemyndigheten eller Polismyndigheten behov av ytterligare författningsändringar.

Migrations- och justitieministerns svar står i direkt motsats till den verklighet som gäller i Gävleborg och Hälsingland. Till P4 Gävleborg säger den tekniska chefen i Söderhamn att år efter år ökar nedskräpningen efter bärplockare på tillfälligt besök i länet, och han bekräftar att situationen i skogarna kring Tönnebro just nu är värre än vanligt. Han säger samtidigt att det krävs bättre samordning via länsstyrelsen för att komma till rätta med problemet: ”Myndigheterna måste ha rätt förutsättningar för att jobba med de här frågorna och polisen måste ha ett större mandat.”

En man boende utanför Hudiksvall har blivit svårt misshandlad av bärplockare i år, vilket såväl lokala som nationella medier har rapporterat om. Markägare som påtalar för dem som befinner sig i lägren att de bryter mot allemansrätten känner sig ofta hotade och avstår därför från att vidta åtgärder.

Det här är verkligheten i Hälsingland och den står i skarp kontrast till ministerns svar på min skriftliga fråga att det inte krävs några förändringar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att säkerställa att markägare inte får sin mark ockuperad av utländska bärplockare?
  2. På vilket sätt kan lagstiftningen förändras, och ser ministern behov av förändringar för att underlätta lagföring mot nedskräpning?