Interpellation 2020/21:653 Handelstillstånd för sälprodukter

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

För andra året i rad har Naturvårdsverket beslutat om licensjakt på gråsäl, vilket är bra. Jakten är tänkt att börja den 20 april. De länsvisa kvoterna slopas. Dessutom försvinner regeln om att jakten bara får ske inom 200 meter från där sälar orsakat skador. Säl och skarv orsakar mångmiljonskador för yrkesfisket. Skadorna runt Östersjön är 17 gånger större än det tidigare räknats med.

Men när jägare försökt freda fångstredskap från sälar går det bara att tillfälligt skydda fisket. När några sälar fälls kommer nya. Skador som fiskare redogjort för omfattar skadad fångst i redskap, skadade redskap, ökad arbetsbörda och dolda skador. Dolda skador är den del av fångsten som sälen tar utan att lämna några spår efter sig. Också den fisk som sälen skrämmer bort från fiskeplatsen är en dold skada, men den skadan är svår att beräkna trots att den ofta är den största skadan.

Ett problem är också att sälarnas kött och päls inte får säljas vilket kan medföra att säljägare inte tar hand om kropparna från de skjutna sälarna.

I näringsutskottets betänkande 2019/20:NU15 bifölls motion 2019/20:1362, där beslutet även i riksdagen bifölls och blev ett tillkännagivande till regeringen. Det handlar om att Sverige bör driva frågan att få ett handelstillstånd i EU för handel med sälprodukter samt att Sverige inom EU bör driva frågan att upphäva förbudet mot handel med sälprodukter.

Jag frågade i höstas handelsministern hur hon har agerat för att få till ett handelstillstånd för sälprodukter men fick till svar från landsbygdsministern att regeringen inte har för avsikt att agera i frågan eftersom regeringen bedömer att möjligheterna att i nuläget driva frågan om att häva EU-förbudet mot handel av sälprodukter är mycket små.

Vi måste ta strid i EU för att upphäva förbudet mot handel med sälprodukter. Även om ministerns bedömning att det i dagsläget är små chanser att få förbudet upphävt så måste Sverige agera för att på sikt få till en förändring. Det är dessutom ministerns och regeringens ansvar att agera för att tillgodose det tillkännagivande att agera som riksdagen har riktat till regeringen.

Mina frågor till statsrådet Jennie Nilsson är därför:

 

  1. Hur kommer statsrådet att agera inom EU för att skapa opinion med målsättningen att få till ett handelstillstånd i EU för handel med sälprodukter och därmed följa det tillkännagivande som riksdagen givit regeringen?
  2. Vilka incitament avser statsrådet att skapa för jägarna för att de ska vilja tillvarata alla skjutna sälar, vilket också är förenligt med god jaktetik?