Interpellation 2020/21:65 Slutförvar för använt kärnbränsle

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Arbetet med ett slutförvar för det använda kärnbränslet i Sverige har pågått sedan 1970-talet då de första geologiska studierna påbörjades för att kartlägga lämpliga platser. Det omfattande arbete som då påbörjades ledde först under 2011 fram till att Svensk Kärnbränslehantering AB lämnade in en ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Östhammars kommun.

Ansökan har sedan dess behandlats av mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Då ansökan avser uppförande av kärntekniska anläggningar i Östhammars respektive Oskarshamns kommun har även kommunfullmäktige i respektive kommun även hanterat frågan om veto för de olika delarna i slutförvaret.

Den 23 januari 2018 lämnade Strålsäkerhetsmyndigheten och mark- och miljödomstolen över ansökan till regeringen med sina respektive yttranden. Från Strålsäkerhetsmyndighetens sida tillstyrker man ansökan om tillstånd att få bygga en inkapslingsanläggning och ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Den 25 juni 2018 fattade kommunfullmäktige i Oskarshamn beslut om att tillstyrka att regeringen ger tillåtlighet till en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle i Oskarshamns kommun.

I juni 2018 gav Miljödepartementet Svensk Kärnbränslehantering AB möjlighet att komplettera ansökan utifrån yttrandet från mark- och miljödomstolen, vilket även överlämnades den 4 april 2019.

Den 13 oktober 2020 fattade kommunfullmäktige i Östhammar beslut om att tillstyrka ansökan om slutförvar för använt kärnbränsle i kommunen. I och med detta är vetofrågan prövad i de båda berörda kommunerna.

Det som nu återstår är att regeringen fattar beslut om huruvida tillstånd enligt kärntekniklagen respektive tillåtlighet enligt miljöbalken ska beviljas eller inte. Ett beslut som bör kunna förväntas ske skyndsamt. Framför allt mot bakgrund av att ärendet beretts under lång tid på ett mycket transparent sätt och där tillstyrkan finns från regeringens egna expertmyndighet. På Miljödepartementet har man även en granskningsgrupp som arbetat med ärendet under flera år.

Trots detta har det i närtid framkommit oroande uppgifter i medier om att man inte tror sig kunna behandla det särskilt skyndsamt, men även ett direkt ifrågasättande kring lokaliseringen av slutförvaret från regeringens sida.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

När avser regeringen att senast fatta beslut i fråga om tillstånd respektive tillåtlighet för slutförvar för använt kärnbränsle?