Interpellation 2020/21:641 Identitetspolitisk diskriminering

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Rasism är avskyvärt. Det finns ingenting som kan legitimera rasistiska tendenser eller politiska ställningstaganden där människor delas upp baserat på sitt ursprung eller sin hudfärg. Om detta torde det finnas en ganska bred samsyn i Sverige i dag.

Mot bakgrund av just detta är det inte särskilt konstigt att många reagerade på en intervju i Aftonbladet med statsrådet Märta Stenevi där hon sa följande: ”Ska utlandsfödda kvinnor få makt kommer vita, inrikes födda kvinnor, att behöva flytta på sig.” Det nya språkröret för Miljöpartiet, tillika Sveriges jämställdhets- och bostadsminister, tycker alltså att enskilda individer ska flytta på sig, det vill säga diskrimineras, baserat på sin hudfärg.

Identitetspolitik och särbehandling syftar inte till någonting gott, utan kommer enbart att bidra till ytterligare polarisering. Inte minst efter att på nära håll ha sett vad den typen av resonemang som statsrådet slänger sig med leder till är det bara att beklaga att dessa tendenser finns representerade i vår regering. Sverige förtjänar bättre än så.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

  1. På vilka omständigheter och fakta baserar statsrådet sitt uttalande att vita, inrikes födda kvinnor ska flytta på sig till förmån för utlandsfödda kvinnor?
  2. Har ministern, mot bakgrund av sitt uttalande, för avsikt att utgå från exempelvis hudfärg eller ursprung vid tillsättandet av olika poster i samhället​?