Interpellation 2020/21:639 Brott hot mot företagsamheten

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Brott mot företag är ett hot inte bara mot den enskilde företagaren utan mot hela företagandet i samhället. Andelen företagare som utsatts för brott har ökat från 30 till 37 procent mellan åren 2017 och 2020 enligt den undersökning som Företagarna redovisade i februari i år. Detta gör att man försöker skydda sig mot brottslighet i högre grad och att kostnaderna på grund av brottslighet också ökar.

Andelen företagare som anser sig ha ökade kostnader i sina företag på grund av brottslighet har dessutom ökat. Hela 79 procent av tillfrågade företag i Företagarnas undersökning uppger sig ha ökade kostnader för brottsförebyggande åtgärder.

Detta innebär att många funderar på att sluta som företagare, och andra skjuter på besluten om investeringar då brottsligheten gör att man känner en osäkerhet inför framtiden.

Det innebär att företagen som behöver bli fler och växa i stället ser med oro på sitt företagande och riskerna med ytterligare investeringar i sina företag.

Sverige behöver fler och växande företag, men brotten mot företagen hämmar den utvecklingen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att regeringen i sitt arbete ska minska brottsligheten mot företag?
  2. Avser statsrådet att aktivt initiera arbete inom sitt departement som minskar denna ytterligare hotbild mot våra företag?