Interpellation 2020/21:637 Beredskapsflygplatser

av Martina Johansson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige är ett avlångt land som behöver beredskap för att kunna hantera brand, transport av patienter och sjukvårdsmaterial, kustbevakning med mera.

Under pandemin har det blivit tydligt att det inte finns någon nationell plan för att en sådan här beredskap ska fungera i tider för pandemier. Det behöver finnas en fungerande plan både i den tid vi befinner oss i nu, med en rådande pandemi, och när vi har återgått till något mer normalt liv. Vi är ju inte försäkrade mot att det kommer att bli fler pandemier i framtiden eller andra samhällskriser som sätter vår beredskap på prov.

Sedan i mars 2020 har i princip all reguljär flygtrafik upphört. Det finns vissa enskilda linjer igång som har en temporär allmän trafikplikt och finns på några få flygplatser i landet. Intäkterna för samtliga flygplatser i landet har minskat drastiskt eller till och med upphört. Stockholm Skavstas flygplats är inget undantag. Det finns några få linjer igång. Flygplatsen har permitterat anställda men har inte stängt sin verksamhet helt eftersom de har till uppdrag att ge stöd till samhället utifrån behovet av bland annat kustbevakning och brandflyg i form av vattenbombsplan. Flygplatsen har haft detta uppdrag under många år och har genom att ha kommersiell trafik kunnat ha den service som dessa verksamheter behöver 24:7.

Under pandemin har flygplatsen av naturliga skäl inte dessa intäkter och står i dag inför risken för konkurs eftersom ersättningen de får från Kustbevakningen och MSB inte täcker de kostnader som verksamheten kräver. De avtal Stockholm Skavsta har kräver att det under vinterhalvåret är snöröjt och halkbekämpat, att det alla dagar finns tillgång till bränsle och flygledning med mera, kostnader som inte täcks av de ersättningar de får i dag i de ingångna avtal som finns.

Eftersom det i huvudsak är en privatägd flygplats har de inte fått något annat stöd under pandemin än permitteringsstödet under 2020, samtidigt som det krävs av flygplatsen att de har bemanning 24:7.

Dagens situation visar vikten av att det finns en plan för beredskap i hela landet och som inte bygger på att det är statligt ägda flygplatser.

Regeringen har under många år inte levererat på efterfrågad flygplatsöversyn, och det börjar bli riktigt att akut att man gör det.

År 2018 gavs ett uppdrag att se över de obalanser som finns i dag när det gäller stöd till flygplatserna i landet, men än i dag finns inga förslag. År 2019 gavs uppdrag att se över systemet för beredskapsflygplatser för att kunna peka ut flygplatser som ska ha beredskap att kunna ta emot samhällsnyttiga och akuta flygtransporter när som helst på dygnet och året runt. Ersättningen säkerställer jour. Det är dock inte tillräckligt när det inte sker någon reguljärt resande på flygplatsen. Med anledning av den situation vi i dag befinner oss i finns det fler flygplatser som pekats ut som beredskapsflygplatser. Problemet är dock återigen ersättningen.

Så länge inte regeringen tar tag i frågan att se över hur vi ska ha det med flygplatser i hela landet och hur det ska se ut med beredskapsflygplatser kommer vi fortfarande att ha ett sårbart system i Sverige.

Regeringen behöver återkomma med en plan för hur man kan ta ansvar för beredskapen i hela landet oavsett om det är extraordinära händelser eller inte. I andra länder har man utpekat olika områden som är statligt ansvar, och genom detta finansieras verksamheten oavsett vem som driver flygplatsen. Är detta något vi kan ta efter i Sverige? Det skulle säkerställa att vi har en beredskap i hela landet även i tider av kris. Det skulle motverka att flygplatser riskerar att gå i konkurs och inte kan ställa upp med den beredskap som behövs. Det är detta som är på väg att hända flygplatsen Stockholm Skavsta. Det är inte bara dåligt för Sörmland och Östergötland utan för hela Sverige eftersom Arlanda avlastas varje dag under normaltiden genom flyg till och från Skavsta. Stockholm Skavsta skulle även kunna vara en del av den framtida Stockholmsregionens kapacitet när den behöver byggas ut.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur tänker ministern och regeringen arbeta för att säkerställa att det finns beredskap i hela landet från våra flygplatser och att det finns en ekonomisk ersättning som fungerar även vid extraordinära händelser såsom en pandemi?