Interpellation 2020/21:632 Särbehandling av personer med viss hudfärg

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

I en podd med tidningen Aftonbladet klargjorde jämställdhetsminister Märta Stenevi nyligen att hon anser att ”vita kvinnor” måste ”flytta på sig” för att bana väg för andra personer.

Uttalandet faller in under regeringens definition av begreppet rasism, vilket definieras som ”uppfattningar om att människor på grund av föreställningar om ras, nationellt, kulturellt eller etniskt ursprung, religion, hudfärg eller annat liknande förhållande är väsensskilda från varandra och att de därmed kan eller bör behandlas på olika sätt”.

Det är dock inte ovanligt att personer som intervjuas formulerar sig hastigt och att lyssnarna inte hör det som subjektet försökt säga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

  1. Vad menar statsrådet med att vita kvinnor ska flytta på sig, och kommer statsrådet att vidta några åtgärder för att diskriminera dessa personer på arbetsmarknaden eller i andra sammanhang?
  2. Står statsrådet fast vid ståndpunkten att rasism definieras som ”uppfattningar om att människor på grund av föreställningar om ras, nationellt, kulturellt eller etniskt ursprung, religion, hudfärg eller annat liknande förhållande är väsensskilda från varandra och att de därmed kan eller bör behandlas på olika sätt”, och planerar statsrådet att förtydliga uttalandet om att behandla vita kvinnor annorlunda än andra kvinnor?