Interpellation 2020/21:626 Kompetensen inom Åklagarmyndigheten

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Gång på gång lägger åklagare ned fall där grova brott inom transportsektorn har rapporterats av poliser. Det handlar om körning på annan förares förarkort, brott mot cabotagereglerna, manipulerade färdskrivare och manipulerad Adblue-utrustning. Sistnämnda utrustning är en förutsättning för att fordonet i vissa fall ska klara de utsläppsgränser som krävs för att fordonet ska få brukas i trafik. Det är avgasutsläppen av koloxid (CO), kolväten (HC), kväveoxider (NOx) och partiklar som styr klassningen och vilken utrustning som ska ingå i den avgasrenande utrustningen. Att manipulera Adblue-utrustningen innebär att fordonet släpper ut avsevärt högre halter av kväveoxider och partiklar. Ett sådant fordon är alltså inte tillåtet att bruka i trafik. Dessutom är handlingen att manipulera utrustningen straffbelagd. Likaså är det avgörande för i vilken skatteklass fordonet ska hamna.

Att manipulera färdskrivaren eller att köra på en annan förares förarkort innebär att man sätter hela regelverket kring kör- och vilotider ur spel. Förare kan med manipulerad utrustning köra långt mycket mer än vad regelverket tillåter. Det i sin tur är ett hot mot trafiksäkerheten eftersom en uttröttad förare är en stor säkerhetsrisk. Förutom de rent säkerhetsmässiga aspekterna innebär manipulationen också att de seriösa åkerierna utsätts för en osund konkurrens. 

Otillåten cabotagetrafik är ytterligare ett problem för den seriösa åkerinäringen, eftersom aktörer utför godstransporter inom landet som är i strid med regelverket.

När ett fordon stoppas på väg och det uppdagas att inte bara att en av de ovan uppräknade överträdelserna har begåtts utan samtliga kan man tycka att det skulle leda till kännbara straff! I stället lägger åklagaren ned hela ärendet med motiveringen, ”Jag ansåg inte att det var en proportionerlig åtgärd i förhållande till vilka brott som chauffören var misstänkt för.” Jag måste säga att motiveringen är ytterst märklig, och vad värre är, det är inte första gången det här händer. Det är vid åtskilliga tillfällen åklagare valt att lägga ned liknande ärenden med samma motivering. Det tyder på en omfattande kompetensbrist inom Åklagarmyndigheten, och det leder till att allmänheten tappar förtroendet för vårt rättssystem. Vi kan åtminstone konstatera ett allvarligt systemfel inom åklagarväsendet.

Om utländska aktörer kan komma till Sverige och göra i princip som de vill utan att det får konsekvenser tappar inte bara allmänheten förtroendet, utan det innebär också att poliser slutar att rapportera även uppenbara fall av brott. Resultatet av ett polisingripande blir ändå att ärendet läggs ned. För en rättsstat är den utvecklingen katastrofal!

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa kompetensen hos Åklagarmyndigheten inom vägtrafikområdet och i synnerhet gällande den lagstiftning som rör yrkestrafik?