Interpellation 2020/21:625 Stärkta kontroller av den yrkesmässiga trafiken

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under vecka 13 stoppade polisen flera fordon och förare som var uppenbara trafikfaror. Dessutom stoppades flera olagliga cabotage eller kombitransporter.

Det började med att polisen satte körförbud på två tunga fordon i Göteborgs hamn. Bristerna på dessa fordon var så allvarliga att det blev körförbud på platsen. En av förarna rapporterades också för att köra en tung lastbil utan att använda färdskrivaren. Polisen rapporterade också flera överlastade fordonsekipage, och i två fall landade överlastavgifterna på 41 600 kronor respektive 81 600 kronor.

I Eskilstuna klampades två fordon då de misstänktes utföra otillåtna cabotagetransporter. Transportören som återigen fick sina transporter klampade och rapporterade hade satt i system att bryta mot lagstiftningen, vilket visar på en uppenbar nonchalans mot gällande regelverk. Den aktuella transportören gör helt enkelt som den vill!

Det stannar dock inte med detta, utan yrkestrafikgruppen i Eskilstuna stoppade ytterligare ett fordon där det minst sagt var en trasslig härva att reda ut. Bilen var svenskregistrerad men hyrdes av ett utländskt åkeri. Tillstånd att bedriva yrkesmässig godstransport saknades och föraren, som är från Nordmakedonien, saknade dessutom förartillstånd. Det hela slutade i ett otillåtet cabotageärende och utvisning av föraren.

I Helsingborg stoppades ett fordon där färdskrivaren manipulerats med hjälp av en magnet. Det är ett åkeri som satt i system att fuska med sina kör- och vilotider vilket rapporterats flera gånger i bland annat Norge.

Trafiksektion Norr stoppade först ett fordon med manipulerad färdskrivare, och polisen beslagtog utrustningen då den är att betrakta som ett brottsverktyg. Vid samma kontroll stoppades också en förare som använde sig av en annan persons förarkort.

Trafikpolisen i Norrbotten hade redan veckan innan stoppat en förare som hade hela 16 timmars körtid utan godkänd vila. Det skulle snart visa sig att det fanns de som kört betydligt längre än så. Polisen stoppade och rapporterade en förare som kört i 25 timmar och 28 minuter med enbart 45 minuter som längsta vila!

Det här var ett axplock av de rapporter som polisen gjort i påskveckan, och det visar på en uppenbar nonchalans för gällande regelverk.

Det utsätter andra trafikanter för uppenbar livsfara när fordonen har så omfattande tekniska brister att de beläggs med körförbud. Att förare med körtider upp mot 20 timmar eller mer utsätter sig själva och andra för fara behöver knappast någon djupare beskrivning.

Både poliser och yrkesförare beskriver situationen ute på vägarna som rena vilda västern och att främst utländska aktörer gör som de vill eftersom det sällan får allvarliga konsekvenser. Händelsen med de klampade fordonen i Eskilstuna är ett lysande exempel på uppenbar likgiltighet för gällande regelverk kring cabotage och kombitransporter.

Att vi har den här situationen i transportnäringen beror på ett långvarigt ointresse från polisledning och politisk ledning gällande regelefterlevnaden inom transportnäringen. Trafikpolisen är i dag en spillra av den tidigare verksamheten, och det får naturligtvis konsekvenser. Till detta ska läggas en svag lagstiftning gällande beställaransvar som inte håller hela vägen fram till fällande dom.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska presenteras senare i april, men det innebär ju inte att man stillatigande kan sitta på åskådarbänk och se det som sker här och nu. Utredningen i all ära, men resultatet från den kommer att dröja, och under tiden fortsätter utvecklingen med vilda västern ute på våra vägar. Det duger inte!

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att skyndsamt ge polisen ytterligare resurser för att stärka kontroller av den yrkesmässiga trafiken på väg?