Interpellation 2020/21:606 Barndomsgaranti

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

I ett pressmeddelande meddelar EU-kommissionen den 24 mars att man antagit en EU-strategi för alla barns rättigheter vilken inkluderar en barndomsgaranti.

Den europeiska barndomsgarantin omfattar att barn ska ha fri och fungerande tillgång till förskoleverksamhet och barnomsorg, utbildning, åtminstone en näringsrik måltid varje skoldag samt hälso- och sjukvård. Utgångspunkterna är att tjänsterna ska vara kostnadsfria. Även lämpligt boende för hemlösa barn bör finnas, enligt garantin.

Det finns på nationell nivå även behov av en barndomsgaranti i svensk kontext. Många barn I Sverige är tyvärr också utsatta för brister gällande de grundläggande behoven. Processerna kring familjehemsplaceringar behöver ytterligare uppgraderas, vilket visat sig i flera fall. Barns rättigheter då vårdnadshavare inte är överens bör stärkas. Det gäller även barns trygghet och rättigheter vid myndighetskontakter samt inom vård och omsorg.

Sverigedemokraterna driver sedan långt tidigare behovet av inrättande av en svensk barndomsgaranti med nolltolerans mot både misär och hemlöshet. Den innehåller även flera förslag kring uppgradering och kvalitetssäkring av situationen för barn placerade i familjehem, rättigheter för barn i rättsprocessen och stöd till barn i vårdnadstvister. Vidare föreslås stöd till barn vid utsatthet och mobbning, ett ökat barnrättsperspektiv inom vård, omsorg och psykiatri samt kompetens hos myndighetspersonal som arbetar med barn. 

Med anledning av det stora behovet av en svensk barndomsgaranti och EU-kommissionens antagande av en strategi för barns rättigheter vilken inkluderar en barndomsgaranti vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Kommer statsrådet och regeringen att agera för inrättandet av en svensk barndomsgaranti, och i så fall med vilket innehåll?