Interpellation 2020/21:602 Återstart för de minsta företagen efter pandemin

av Alexander Christiansson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Coronapandemin har slagit hårt mot en del av Sveriges företagare, speciellt branscher som besöksnäringen, hotell- och restaurangnäringen och reseföretagen.

Bland företagen som drabbats finns det många mikroföretag som valt företagsformen enskild firma eftersom verksamheten ofta är liten. Det kan vara massörer, kiropraktorer och taxiverksamheter, för att ta några exempel.

Den personliga risken med att driva enskild firma är naturligtvis stor eftersom man som privatperson är personligen ansvarig för företagets alla förpliktelser såsom skulder och avtal, och därmed har man inte möjligheten att lägga över ansvaret på en juridisk person som vid andra företagsformer. Om företaget hamnar på obestånd slår det hårt mot den privata ekonomin, vilket ofta leder till skulder. I förlängningen leder det också till betalningsanmärkningar som förhindrar möjligheten att starta upp sin verksamhet igen efter pandemin. Jag menar att ingen tjänar på att småföretagare hamnar i arbetslöshet utan möjlighet att starta upp verksamheten för att betala av sina skulder och komma på fötter igen.

Att starta ett företag är naturligtvis kopplat till vissa risker baserat på konjunktur, finanskriser, efterfrågan eller andra faktorer som måste kalkyleras av näringsidkaren själv, det är självklart. Under en pandemi gäller dock andra förutsättningar eftersom det medför statliga restriktioner. Det är inte rimligt att försätta småföretagare i en omöjlig situation utan att staten samtidigt gör allt i sin makt för att rädda i övrigt livskraftiga företag.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad ämnar regeringen göra för att se till att småföretag snabbt kommer igång när samhället öppnar upp efter pandemin?