Interpellation 2020/21:59 EU:s handlingsplan mot rasism

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Europeiska unionens kommission meddelade i och med COM(2020) 565 sin intention att tillsammans med rådet och parlamentet utarbeta en handlingsplan mot rasism. Utkastet till handlingsplan innehåller en bred uppsättning förslag, vissa mer uppseendeväckande än andra.

Bland annat ska unionen ”främja balanserade och positiva berättelser som ökar journalisternas medvetenhet och kunskaper och främjar mediekompetens”, vilket är ”avgörande aspekter som bidrar till inkluderande samhällen”, och dessutom arbeta tillsammans med Europeiska Journalistfederationen för att ”främja medvetenhet och balanserade berättelser om muslimer och islam”.

Vidare föreslås att kommissionen utformar en rad seminarier om stereotyper grundade på ras och etnisk tillhörighet med företrädare för olika minoriteter vad gäller ras eller etniskt ursprung.

Ytterligare en målsättning för handlingsplanen är att medlemsstaterna ska samla in ”uppgifter uppdelade efter ras eller etniskt ursprung” om personer som bor i Europa. Europaparlamentariker som representerar statsrådets parti samt dess regeringspartner har redan ställt sig positiva till förslaget.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

  1. Står statsrådet bakom tanken på att föra ett nationellt eller europeiskt register över människors ”ras eller etniskt ursprung”?
  2. Kommer statsrådet arbeta för att förtydliga vad begreppet "företrädare för en ras eller etnisk grupp" är och vad kommer statsrådet göra för att förvissa sig om att involveringen av sådana personer inte går emot önskemålen hos medlemmarna av den etniska gruppen?
  3. Hur ställer sig statsrådet till ett förslag om att politiker blandar sig i hur journalister rapporterar om frågor som har med mångkultur att göra?