Interpellation 2020/21:586 Ny skatt på el

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Alltmer i vårt samhälle ska gå på el. Samtidigt som vi ska ställa om från fossila bränslen till el föreslås av regeringsföreträdare en ny skatt på det som går på el. Det riskerar att bli dyrt för hushållen, och det förhalar omställningen.

Utöver att regeringen driver en politik som ger upphov till elbrist har regeringen sedan tidigare infört en ny beskattning på elektronikprodukter genom den skadliga kemikalieskatten. Regeringen tycks motarbeta att fler saker i samhället ska kunna drivas av el. Det är något paradoxalt givet hur regeringen ofta talar om att omställningen från fossilt är viktig och högt prioriterad. Politik och retorik går inte ihop.

Sverige är på väg att skaffa sig ett oerhört komplicerat skattesystem som försvårar människors vardag och skapar stora administrativa och ekonomiska bördor på företagen. Till slut kommer både jobben och välfärden att få lida.

Finansministern behöver klargöra om, och i så fall när och hur, en höjd eller ny skatt på el eller eldrivna produkter ska införas eller ej.

Man anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:


Avser ministern att införa en ny skatt, eller höja skatten, på el eller eldrivna produkter?