Interpellation 2020/21:583 Regeringskansliets hantering av sekretess- och säkerhetsklassat material

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Återigen drabbas Sverige av problem vad gäller hanteringen av sekretess- och säkerhetsklassat material. Denna gången handlar det om att den av regeringen tillsatte vaccinsamordnaren använder sin privata e-post för hantering av sekretessbelagd information. Enligt medierna har vaccinsammordnaren sänt mejl från sin regeringsadress till sin privata e-post.

Genom detta förfarande uppstår flera risker. Först och främst är förstås sekretessfrågan allvarlig. Det framstår som omöjligt att säkerställa att av regeringen säkerhetsklassad information kan fortsätta att hanteras på det sätt som säkerhetsklassificeringen innebär när det skickas till e-postadress utanför Regeringskansliets it-system.

För det andra bryts även offentlighetsprincipen. E-post som skickas till en privat e-postadress omfattas inte längre av offentlighetsprincipen. Detta är naturligtvis mycket allvarligt, då insynen enligt gällande lagstiftning omöjliggörs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Finns det rutiner för hantering av e-post och annan information inom Regeringskansliet?
  2. Finns det rutiner för hur dessa rutiner tillämpas?
  3. Finns det rutiner för information till personer som utför uppdrag åt regeringen om hur de ska hantera e-post och annan sekretess- och säkerhetsklassad information?
  4. Hur verkar statsrådet för att säkerställa att av regeringen utsedda uppdragstagare agerar i enlighet med eventuella fastställda rutiner för hantering av sekretess- och säkerhetsklassad information?