Interpellation 2020/21:566 Brottsofferperspektivet när det gäller barn

av Sofia Westergren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Pedofili är en sexuell avvikelse som innebär ett varaktigt sexuellt intresse för barn. I dag straffas pedofili när sexuella handlingar mot barn genomförs. Huvudsakligen straffas våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt övergrepp mot barn. I pandemins spår ökar anmälningar om sexualbrotten mot barn. För varje barn som blir utsatt för övergrepp är det en skam för samhället, och tyvärr upplever även barnet skam. Om brotten anmäls blir det många gånger långt senare i offrets liv. Förövaren upplever skam först när denne blir påkommen. Barn är väldigt utsatta och tycker oftast att det säkraste de kan göra är att inte berätta för någon.

Eftersom pedofili är ett personlighetsdrag hos gärningsmannen är risken för återfall i sexualbrott mot barn i allmänhet hög. En möjlighet att förhindra att fler barn ska drabbas är att på riktigt skydda barnen mot personer med pedofil läggning. Regeringen har infört avskaffad preskription för våldtäktsbrott och könsstympningsbrott som begåtts mot barn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Hur ämnar ministern verka för att helt avskaffa preskriptionstiden för sexualbrott mot barn?
  2. Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att tidigare dömda pedofiler inte har möjlighet att få anställning i yrken där de kommer i kontakt med barn?
  3. Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att se över möjligheten att ge dessa personer ett utvidgat kontaktförbud där det finns barn?