av Lars Beckman (M)
till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)
Regeringen förbereder ett lagstiftningsförslag som säger sig ska förbättra omställningen på svensk arbetsmarknad. En överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter ligger till grund för beredningsarbetet. Vad som sålts in som en historisk seger för att underlätta omställningen för företag och anställda visar sig dock vara en ny version av den av riksdagen redan utdömda friåret. Så sent som 2019 röstade riksdagen ned ett liknande förslag.
Riksdagens utredningstjänst har låtit analysera de offentligfinansiella effekterna av att låta medarbetare som varit anställda under åtta år få studera under maximalt 44 veckor, med en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen – i enlighet med parternas förslag.
Enligt analysen ligger bottenplattan på cirka 9 miljarder kronor, men kostnaden kan komma att fördubblas vid fullt utnyttjande. I en tidigare statlig utredning med likalydande innehåll, Tid för utveckling, beräknades utgifterna för staten till 11 miljarder kronor. Tunga LO-förbund förkastar helt följdriktigt förslaget och kallar det ett friår light i tidningen Arbetet.
Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: