Interpellation 2020/21:550 Regelförenklingar för näringslivet

av Camilla Brodin (KD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Vi har tidigare kunnat följa näringsminister Ibrahim Baylans förenklingsresa. Från Regeringskansliet gick en strid ström av pressmeddelanden som närmast var att likna vid en digital resedagbok.

Jag tycker att det är lovvärt av näringsministern att intressera sig för perspektivet hur politiken kan förenkla för näringslivet och underlätta företagande i vårt land, med ett särskilt fokus på småföretagandet. Men sedan förenklingsresan var avklarad blev det väldigt tyst från Regeringskansliet. För att vi inte ska behöva vänta på ministerns eventuella memoarer för att få veta vad som blev det faktiska utfallet finns det behov av att ställa några frågor.

Jag vill ta ett avstamp i OECD:s granskningsrapport Regulatory Policy Outlook från 2018. Där går OECD igenom medlemsländernas arbete med god styrning och regelgivning. Till Sverige riktades två specifika rekommendationer. Den första handlar om att utöka arbetet med utvärdering av regelverk genom att göra djupgående översyner inom olika sektorer och policyområden. Den andra handlar om att skapa en gemensam webbportal som kan användas när det gäller konsultationer om regler, ta del av regler och förslag etcetera.

Näringsminister Ibrahim Baylan borde ha hunnit packa upp väskan från sin förenklingsresa för länge sedan, och vi är många som väntar på resultatet av de erfarenheter han fick under sin turné.

Inte minst borde rekommendationen om att kunna skapa en gemensam digital ingång för att öka transparensen och möjliggöra för en företagare att hitta allt på samma ställe vara genomförd för länge sedan. Ministern sa i mars 2020 att det skulle vara klart inom loppet av några månader. Nu har det gått ett år sedan vi skrev mars 2020.

Jag förstår att mycket kraft har fått läggas på att hantera den pågående pandemin. Men desto viktigare då att regeringen skyndsamt tar initiativ till att skapa ett regelverk som gör det lättare att starta och driva företag i vårt land. För att vi ska komma starkare ur dagens ansträngda läge behöver det hända saker, och de behöver hända nu.

Mot denna bakgrund vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. Är regeringen på väg att lägga fram förslag som syftar till att möta de två rekommendationer som OECD gav Sverige i sin granskningsrapport Regulatory Policy Outlook?
  2. Finns det några andra initiativ på gång som bottnar i de erfarenheter som gjordes under den så kallade förenklingsresan?