Interpellation 2020/21:55 Elitidrottens villkor under pandemin

av Martin Kinnunen (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I spåren av covid-19 och de påföljande restriktionerna har elitidrottens villkor förändrats fullständigt. Kärnan i verksamheten, att sälja tillträde till idrottsevenemang, har förbjudits genom beslut av regeringen. Detta påverkar naturligtvis även andra intäktskällor där man i dag kan se kraftigt fallande sponsorsintäkter och lägre betalningsvilja vid köp av spelare.

Det är ingen överdrift att påstå att elitklubbarna i dag står inför ett existentiellt hot. Fotbollens säsong närmar sig sitt slut, och klubbarna vet ännu inte när eller om de kommer att kunna börja sälja årskort till nästa säsongs matcher, vilket är viktigt för många klubbar om de ska kunna undvika akut likviditetskris under vintermånaderna. Inomhusidrotterna och bandyn kommer samtliga att inom kort ha att inlett sina seriespel under väldigt osäkra förhållanden.

I Sveriges Radio uttalade sig kulturministern den 2 oktober om ett mycket välkommet ekonomiskt stöd till idrotten. Amanda Lind deklarerade samtidigt att klubbar som förvärvat nya spelarkontrakt ska ges mindre ekonomiskt stöd än andra. Detta har mötts med stor förvåning av fotbollsklubbarna vars överlevnad i grunden beror på spelarnas kvalitet, vilket kräver investering i spelarkontrakt på samma sätt som ett industriföretag ibland måste investera i dyra maskiner.

Samtidigt som idrottsevenemang och stora delar av andra kulturevenemang inte kan genomföras under rådande restriktioner pågår krogarnas verksamhet mer eller mindre som vanligt. Detta skapar naturligtvis en stor irritation i Kultur- och idrottssverige. Det framstår som besynnerligt att arrangemang som omfattas av ordningslagen ska stå under helt andra restriktioner än verksamheter som omfattas av kommunala tillstånd. Elitidrotten har till synes goda förutsättningar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Till skillnad från krogarna har klubbarna tillgång till betydligt större anläggningar, och arrangemangen sker ofta utomhus och kan genomföras helt utan försäljning av alkohol.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

  1. Vad avser ministern att göra för att idrotten under rådande pandemi ska få rättvisa villkor i förhållande till andra näringar att bedriva sin verksamhet?
  2. Varför anser ministern att det finns anledning att förändra fördelningen av stöden till idrotten så att förvärvande av spelarkontrakt blir en faktor?